Clémentine Schneidermann: Little girl, Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee. C-print, 2014.

I Called Her Lisa-Marie

Clémentine Schneidermann

15.4 - 14.5.2016


”I Called Her Lisa Marie” er den unge franske fotograf Clémentine Schneidermanns første soloudstilling i Galleri Tom Christoffersen. Under sine studier på universitetet i Newport, Wales opdager hun den årlige Elvis festival i den lille by Porthcawl og begynder at portrættere deltagerne. Hun fanger dem ”backstage” på pubben, hvor de optræder med ”Suspicious Minds”, eller hun inviteres hjem og fanger dem i deres egen private Elvis-sfære. Herfra udvikler serien sig med lignende ”studier” af fans i Memphis, omkring og i Elvis eget hjem, Graceland. Og sidste år gik turen til danske Randers, hvor myten om Kongen udleves i en nøjagtig kopi af Graceland midt i mellem motorvejsfrakørsler og indkøbscentre. Besøget resulterede i portrættet ”Waitress”, med fokus på et nedløsrør, en servitricekjole i tressermodel og et par flade sko. Umiddelbart en træt facade, der ikke rigtig opretholder nogen ide om ”grace” eller glamour, men samtidig i anonymiseringen bliver det et nænsomt og humoristisk portræt.   

Insisterende på at der bag alle disse mennesker lurer små og skæve historier, gengiver Clémentine Schneidermann deres poetiske og intime øjeblikke i sine billeder. Det kommer frem i de melankolske ansigtsudtryk på de ekstravagant klædte Elvisfans, hun igennem de sidste 3 år har portrætteret i Wales. Hun fanger dem i deres forsøg på at undslippe en måske ofte triviel hverdag, hvor udsigtsløs arbejdsløshed er realiteten, og hvor de udlever drømmen gennem myten. Billederne placerer sig mellem fiktion og virkelighed, og scenerne er mystiske og nærmest surreelle. De helt almindelige portrætterede personer virker fremmedgjorte i deres Elvis look-a-like posering, nærmest også for dem selv, men Clémentine Schneidermann formår at trænge igennem facaden og gøre dem utroligt nærværende, som dem selv.

Clémentine Schneidermann (f.1991) dimitterede i 2014 med en kandidat i fotografi fra University of South Wales, Newport. Hun startede sin fotografkarriere som 17-årig, ved at flytte til Schweiz for at studere på Ecole de photographie de Vevey. Schneidermann har vundet flere priser, bl.a. Magnum Photos ”30 under 30” i 2015, og hun er blevet udpeget af New York Times, som en af tidens mest lovende unge fotografer, hvor avisens trykte udgave bragte ”Steve in his Bedroom”. Værker fra serien ”I Called Her Lisa Marie” er erhvervet af Det Nationale Fotomuseum, København.

Udvalgte udstillinger: I called her Lisa-Marie, Kickplate Gallery, Abertillery, UK 2015. Diffusion festival, Looking at America, Cardiff, UK, 2015. 30 under 30, The Photography Show, Birmingham, UK, 2015. SFR Jeunes Talents, Paris Photo, FR, 2014. Street photography, Source Display, Tate Britain, London UK, 2014. Ideastap/Magnum Photos finalist show, Truman Brewery, Londres UK, 2014.

Hun har arbejdet på projekter og haft residencies i Spanien, Grækenland, Tyskland, England og USA. Hun bor lige nu i London og Paris.

Clémentine schneidermann: Waitress, Graceland, Randers, Denmark. C-print, 2015.  

Clémentine Schneidermann: Steve in his bedroom, Newport Wales. C-print, 2014.  

Clémentine Schneidermann: Ian, Elvis festival, Porthcawl Wales. C-print, 2013.  

Clémentine schneidermann: Johnny, Elvis festival, Porthcawl Wales. C-print, 2014.  

Clémentine Schneidermann: Souvenir shop, Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee. C-print, 2014.  

Clémentine Schneidermann: The suit, Cwmbrân Wales. C-print, 2015.