Ved bækken, 1978, Silke, hør og uld, 112 x 168 cm

Tråden er min pensel

Inge Bjørn

Curated by Ida Schyum & Fanny Christoffersen

21.6 - 3.8.2019

Opening: 21.06 2019 - kl. 17-19

Med sine 94 år er tiden inde til en retrospektiv udstilling med billedvæver Inge Bjørn. Hendes værker imiterer ved første øjekast en malende og intuitiv praksis, men går man et skridt nærmere afsløres en helt anden fremgangsmåde. De er ikke kastet spontant og hurtigt op på et lærred, men syslet frem i naturfarvet garn, hvor varetagelsen af det intime arbejde med materialet skinner igennem. God tid er en iboende forudsætning for vævning, og tid har derfor også været central i myter om væversker. I Grækenland og Norden har man fortalt om skæbnegudinderne, der spinder tidens væv og menneskets livstråd. Ligeså forholder Bjørn sig til tidens tråd og vævningens historie. Som sin tidligere samarbejdspartner Asger Jorn dyrker hun folkekunstens væveteknikker og æstetik men formår samtidigt at at pege frem mod billedvævningens aktualitet i dag. 

Vi er vedvarende i kontakt med stof, der både kommunikerer tilhørsforhold og identitet, såvel som opfylder funktionelle behov i form af tøj. Synet af det håndvævede og sælsomt bearbejdede tekstil i Bjørns værker fremmer således refleksionen over dét, vi vanligt omgiver os med. Men billedvævningen har særligt på grund af denne funktionelle brug af tekstil samt sin kønnede historie haft svært ved at vinde indpas på lige fod med maleriet. Derfor demonstrerer Bjørns værker, hvad kunstkritikkeren Erik Clemmensen spåede i 1971: “Billedvæv er et nyt begreb, i hvorvel man har vævet billeder i årtusinder. Nu er der sket et eller andet, tråden har gjort sig en ny dimension bevidst. (...) Og bemærkelsesværdigt er det kvinderne fortrinsvis, der er skaberne af denne nye kunstart, som er garnernes erobring af rummet, og som om halvtreds år vil blive opdaget af de altid så forsinkede kunsthistorikere.” 

Inge Frederikke Bjørn (f. 1925 i Himmerland) er uddannet væver og underviste fra 1953-93 som højskolelærer i vævning, broderi og plantefarvning på Askov Højskole. Bjørn blev udvalgt som det nordiske islæt  til at udføre Pierre Wemaëre og Asger Jorns billedtæppe “Den lange rejse” til Århus Statsgymnasium sammen med et hold udenlandske vævere, og hun har yderligere selvstændigt vævet fire billedtæpper efter forlæg af Wemaëre og Jorn. I 1974 udgav Bjørn bogen “Oldtidsdragt - Nutidstøj“ med fotos af den franske fotograf Pierre Gérard Franceschi. I 2019 udkommer opfølgeren udgivet i samarbejde med Marie Koch. Bjørn har lavet billedvævninger til blandt andet Højmarksskolen i Holsted, Kolding Sygehus Videnscenter, Vejen Gymnasium, Fourfeld Kapel, Sortebakkeskolen i Nørager og Rødding Frimenigheds Kapel og er desuden repræsenteret på Kunstindustrimuseet. Udstillingen Tråden er min pensel er Bjørns første galleriudstilling.

 

Lys og skygge, 1992, Silke, hør og uld, 95 x 75 cm  

Fra serien Vår, 1971, Silke, hør og uld, 119 x 77 cm  

Tæt på havet, 2007, 142 x 150 cm  

Sammensmeltning, 1961, 107 x 91 cm  

Jordeliv, 1958, 54 x 43 cm