Curriculum Vitae

 

Claus Rohland Jørgnsen

Født 1953 i Svendborg

1966-71

Arbejder med scenografi og kostumedesign for Københavns Kammeropera, bl.a. totalkoncept for opførelse af Amahl og Nattegæsterne på Gladsaxe Teater - og laver illustrationer til avisartikler som direkte reportager fra Salzburger Festival.

1972

Studentereksamen fra Helsingør Gymnasium
Underviser i de kommende år, bl.a. i 3 år på Birkemoseskolen i Korsør

1976

Flytter til København - studerer til 1980 kunsthistorie på Københavns Universitet.

1981

De første udstillinger "Jugendopera" - maleri og "Contemplating Infinity" - installation på Galleri 14K

1982

"Kineserens Lager" sammen med videomand Svend Thomsen var ligeledes en installation på Gall. 14K. Følger to performances : "Contemplating Infinity" for blandet kor (20 personer) på Amager Torv og "Udmålinger" på Strøget.
Efter en kort berøring med Værkstedet Værst, startes atelieret Kong i St Kongensgade under navnet Banana Shimmy og Javapigerne, som stod for de første arrangementer som f.eks en koncert med Ballet Mecanique og en performance "Byrundturen" sammen med punkorkestret No Knox.
Udstillingsstedet Kongo grundlægges på samme adresse.
Deltager i udstillingen "Sæd fra Sidegaden"

1983

Deltager i Charlottenborgs Forårsudstilling.
Arrangerer en aften med William S. Burroughs og John Giorno, samt Dan Turell, Sort Sol, T.S. Høeg og SS-Say i Saltlageret i Kbh., under titelen Last Chance William S. Burroughs, og ved samme lejlighed lanceres det første nr. af tidsskriftet for kunst, poesi og musik, Kong - bladet blev udgivet med tilhørende kassettebånd og originalkunst.
Efter de første 3 numre blev bladet omdøbt til Atlas og mere konceptrettet, men stadigt med tilhørende kasettebånd el. LP med musik - lige fra rock/punk over stjernelyde(Lars Hug) til sortfodsindianeres sange - bladet eksisterede til beg 90´erne.
Deltager i K.E..

1984

Charlottenborgs Forårsudstilling / Gud og Grammatik, Charlottenborg/ Goethe i Kongo på Sophienholm / Du skal ikke være bange for mor, du har jo din gravko, Kongo / Mørketide, Gall. Sct Agnes / Performance og maleri direkte på væggene på Krasnapolsky/ K.E.

1985

Deltager i åbningsudstillingen på Galleri Brandt, Kbh. og afholder samme år separatudstilling dér / T-Show på Galleri Specta, Århus
Efterårsudstillingen, Charlottenborg - arbejder sammen med Poul Borum på planerne om omdannelse af Søpavillonen til kulturcenter.

1986

Deltager i North Jubilæumsudstilling på Fyns Kunstmuseum.
Modtager arbejdslegat fra Statens Kunstfond.
Maleri, nominem -et. , Kongo / Littershow -affald, installation, Kongo / div. udstillinger udenfor Kbh.
Paris, blev inviteret til Fondation Cartier og møde med leder Marie Claude Beaux - lagde grunden til et fremstød for dansk maleri som i blev udformet i samarbejde med kunsthistoriker Peter Meyer og senere realiseret.

1987

Arbejdsophold i Paris på bl.a. Cité des Arts - blev inviteret af Jean Tinguely til at besøge og skrive om et siden 70´erne hemmeligholdt projekt, han havde bygget på i skovene syd for Paris - det resulterede den første offentliggørelse af projektets omfang i en avisartikel trykt i Politiken samme år.
Opholdet strakte sig fra jan. - til aug. og resulterede i to udstillinger:
Daily Expenses & Costs of Living på Gall. Brandt og ABC i Husets Udstilling.

1988

Udstillingen "Naturlig Tale", Kongo / Separatudstilling, GalleriWI, Viborg. / gruppe udstilling i Gall. Sct Agnes
Rejste tilbage til Paris, febr. - juni, - producerede en lithografisk mappe "The Irresponsebility of Time and Flowers" på Michael Woolworths værksted.

1989

Udstiller malerier og tegninger på separatudstilling på Himmerlands Kunstmuseum / Arbejder på papir, Bell Free Gallery /
Malerier ´89, Overgaden / Boardroom,Bathroom - installation og fotografi sm. med den franske kunstner Antoine Segovia, Husets Udstilling.
Deltager i projektet "Musikere maler, Malere musicerer, og Digtere holder kæft" på Overgaden, sm. med Berit Jensen, Kristian Dalgård og Lars Nørgård.
Påbegynder fotoserien Selvoptagelser

1990

Malerier 89/90 på Galerie Pilou, Kbh.
Bliver udvalgt til at repræsentere dansk malerkunst på udstillingen Europrize i Stad Oostende, Belgien.
Tv-udsendelse Galleri 11.

1991

Deltager i udstillingen Découvertes `91 på Grand Palais i Paris.
Malerier no.5, separatudstilling hos Galerie Asbæk, Horsens.
Starter sammen med kunstnere kommende fra Norge og Sverige og Dk. projektet Blah,Blah,Blah - med hovedformål at skabe udstillinger i Skandinavien og udgive et tidsskrift med samme navn, der blev udgivet en grafisk mappe med bidrag fra samtlige kunstnere, men projektet opløstes efter et halvt år.
Skriver artikel om cyberpunk og virtual reality til tidsskriftet Cras.

1992

In the Belly of Time, Galerie Patricia Asbæk.
Åbningsudstilling ved indvielsen af Kongegården, Korsør.
De Bonnard á Baselitz, Galeries Manzard et Mazarine, Paris.

1993

Arbejder på at rendyrke en ny metode og teknik, som viser sig med de sort/hvide malerier i de kommende år.

1994

Interim, separatudstilling hos Galerie Egelund, Kbh.
De første sort/hvide malerier vises på Copenhagen Art-Fair, hvoraf et erhverves af Skive Kunstmuseum.

1995

Deltager i FIAC, Paris og kvitter derefter samarbejde med Galerie Egelund - det bliver start på en længerevarende arbejdsperiode med vægten lagt på form versus formulering. En selvvalgt enerådighed over produktets skæbne gennem fravalg af fast galleri-engagement fører til en ny "flydende form" med samarbejde på tværs med diverse gallerister gn. de kommende år.

1996

Zwischen Sinn, Text und Utopie er titelen på en separatudstilling hos Galerie Magnus Aaklund i Lund, Sverige. Tegner for Berlingske Tidendes ugentlige "Henne om hjørnet".

1997

Endnu et maleri, dette fra serien Zwischen ... erhverves af Skive Kunstmuseum.
Sideløbende arbejdes på et omfattende portrætteringsprojekt, hvoraf det første var et portræt af Erik Mortensen, malet under et kortvarigt ophold i udenrigsministeriets lejlighed i Paris 1993.

1998

Paintings and Drawings, en udstilling hos Carsten Frøkjær Kunsthandel, Hellerup.
Medlem af Kunstnersamfundet.

1999

Som et resultat af et langstrakt arbejde med maleriet som medie i en re-formulering af proces og teknik vises udstillingen Represence hos Galerie Bie&Vadstrup i St. Strandstræde og modtages som et bud på et nyt maleri.
Senere samme år vises en udstilling af tegninger hos Schleisner-Borgsmidt Kunsthandel - her drejede det sig om at komme overens med tegningen som den umiddelbare registrering versus konstruktion(relaterende til maleri), hvor der til hver tegning i stort format (100x70 & 140x100) blev skabt x-antal tegninger udført i forskellige grafiske materialer og metoder, som blev klippet i småstykker og derudfra konstrueredes nye "tegninger".

2000

Arbejdsår - enkelte portrætter færdiggjort, bla. Henrik List, journalist og forfatter og Sten Jørgensen, Sort Sol.
Forelæsning på Kunstakademiet, Claus Carstensens skole, tema: "Incredibly strange music & Other music"

2001

Separatudstilling, Kongegården, Korsør.
Forelæsninger på Kunstakademiet, Claus Carstensens skole, i Februar "Lyd -Kunst, Lydkunst"
Forberedelse af bogprojekt
Tv udsendelse i serien Kunst i Øjet