upcoming
previous
exhibitions
home | artists | | lectures | available works | publications | news | about

Albert Mertz: HJEM, HJEM MIT KÆRE HJEM. 1990, gouache and collage on paper, 50 x 65 cm
Parentesen i ”ALBERT MERTZ - FRA SUSANNE MERTZ' SAMLING - DEL I (RØD+BLÅ)" gentager titlen fra hans udstilling i Nikolaj Kirke for 30 år siden: Rød+blå. Ifølge Mertz var det den første fremvisning af arbejdet med rød/blå-ideen i en udvidet form. Værkerne var nu ikke længere bare et rektangel, bestående af en rød kvadrat ved siden af en blå – Mertz’ velkendte forsøg på at lave det mest neutrale billede, det mest åbne kunstværk – nej, nu skulle den ”…modernistiske tradition sprænges”, og i ikke færre end 100 værker blev rød/blå brugt i et væld af figurationer for samlet, at give ”…et billede, der taler til nutidsmennesket."

At Mertz billeder stadig taler til nutidsmennesket anno 2013, viser en stødt voksende interesse i både ind og udland. Som på 1983 udstillingen bliver værkerne fra Mertz’ datters samling i Galleri Tom Christoffersen også en præsentation af den brede rød/blå vifte. Enkelte værker fra udstillingen i Nikolaj Kirke indgår, men også både tidligere og senere rød/blå arbejder er med. De ældste er fra sidst i 50’erne, hvor rød/blå stadig var et uformuleret, men så småt igangværende projekt, og de seneste er fra 1990 - nogle af Mertz’ sidste værker. Med malerier, gouacher, collager og skulpturer fra små 35 år er variationen stor på trods af den sparsomme palet. Samlet danner de mange værker dog en klar ramme om fortællingen, om en utrolig flittig kunstner med et skapskåret og særegent projekt.

Udstillingen er den første af to Mertz udstillinger i Galleri Tom Christoffersen i 2013. Sammen giver de et indblik i en enestående og meget privat samling værker af en billedkunstner, hvis betydning for den danske kunsthistorie synes at blive vigtigere og vigtigere. Det er første gang, at mange af værkerne udstilles offentligt.

Stor tak til Susanne Mertz.

Christian Foghmar, kurator

Ved sidste udlån fra Susanne Mertz' samling -- til udstillingen "Mellem Linierne" -- solgte vi værker til Statens Museum for Kunst, Kobberstiksamlingen, ARoS og Holstebro Kunstmuseum. Galleri Tom Christoffersen værdsætter at få lov at arbejde med Albert Mertz værker. Vi følger her et gallerisamarbejde som Albert Mertz startede midt i 50’erne hos Clausen Kunsthandel og hvor man stadig kan se og købe en serie meget fine værker. Derudover repræsenterer Andersen’s Contemporary en anden vigtig samling af Albert Mertz værker.

Tom Christoffersen

Albert Mertz (1920-1990) droppede ud af Kgl. Danske Kunstakademi som helt ung i 1938, men var de sidste mange år af sit liv professor ved samme institution (1979-90). Mertz er anerkendt for både sin kritiske virksomhed, sine eksperimentalfilm og i sit virke som billedkunstner. Han var medstifter af Linien II i 1947 og repræsenterede Danmark på den 21. Sao Paulo Biennale, Brasilien i 1991, et år efter sin død. Albert Mertz er repræsenteret på alle store danske kunstmuseer og i større samlinger, så som Daimler Art Collection. Han modtog både Eckersberg Medaillen (1964) og Thorvaldsen Medaillen (1988).
ALBERT MERTZ
THE SUSANNE MERTZ COLLECTION
PART I (RED+BLUE)
CURATED BY CHRISTIAN FOGHMAR
Press release in English (PDF)
Duration: 11.1. - 26.1.2013
 
Opening: 11.1.2013 at 5-8 PM
  Click here to view the entire RED/BLUE collection (85 works) in a single PDF
     
  Click here to see 41 works on paper (PDF)
 
Installation view
 
Click on the picture to enlarge
   
Click on the picture to enlarge
   
Click on the picture to enlarge
   
Click on the picture to enlarge
   
Click on the picture to enlarge
   
Click on the picture to enlarge
   
Click on the picture to enlarge
   
Click on the picture to enlarge
 

Skindergade 5, 1159 Copenhagen K, Denmark
Phone: +45 33917610 / +45 26377210
galleri@tomchristoffersen.dk
Join our mailing list: