Jacob Kirkegaard: Membrane, 2020

Membran

Jacob Kirkegaard

28.2 - 26.3.2020

Opening: 28.02 2020 - kl. 17-19

Membran er et ordløst landskabsportræt optaget langs grænsehegnet, der adskiller Mexico og USA. Den flere tusinde kilometer lange metalbarriere bugter og snor sig gennem ørken, bjerge og byer. Med en række videooptagelser og et ambient lydbillede præsenterer værket Membran på observerende vis grænsehegnets omkringliggende landskaber, ligesom værket også udfolder lyden af det vibrerende grænsehegns resonans.  

En membran er et materiale, der evner at adskille to miljøer. Den fungerer som et mellemrum eller en grænseflade mellem to forskellige situationer eller tilstande. Samtidig kan membranen agere som passage fra én sfære til en anden. Membranen er et kropsligt og kemisk fænomen. Huden er den membran, der omslutter mennesket. Et grænsehegn kan forstås som en membran, der skaber en konkret adskillelse, men som samtidig rummer potentialet til gennemtrængning. Barrieren mellem Mexico og USA er dette spændingsfelt, der både kan samle og separere nationer, mennesker og landskaber. På samme måde som membranen er en størrelse i egen ret, eksisterer grænsehegnet som en faktisk fysisk kraft, der ånder og vibrerer mellem yderpunkterne. 

Kirkegaards landskabsportræt undersøger og udfolder et grænseskel. Værket Membran sammenstiller kontinuerligt grænsehegnets lydlige karakter med dets omkringliggende miljøer. Metalbarrieren bliver et periskop, hvorigennem dets omgivelser kan iagttages. Resultatet er på én gang en sanselig og kropsliggørende tilgang til barrierens væsen og et betragtende portræt af det delte landskab. 

Jacob Kirkegaard (f.1975) er uddannet fra Academy of Media Arts i Köln (DE) i 2006. Hans værker er udgivet på pladeselskaber som Important Records (USA) og Touch (UK). Kirkegaard har fremført og udstillet sine værker på museer, festivaller og konferencer verden over, bl.a MoMA, Issue Project Room, The Menil Collection, Rothko Chapel, Museum of Jurassic Technology og Stanford University (USA), CTM, KW og SCHIRN Kunsthalle (DE), Mori Art Museum, Aichi Triennale og Super Deluxe (JP), Sydney Biennalen (AUS) samt på ARoS, Museet for Samtidskunst og Louisiana Museum for Moderne Kunst (DK). Kirkegaard er medlem af lydkollektivet freq_out (etableret af CM von Hausswolff) og medstifter af den kuratoriske platform TOPOS (med Tobias R. Kirstein og Niels Lyhne Løkkegaard). I 2016 var Kirkegaard sound-artist-in-residence på University of Oxford, UK.

Jacob Kirkegaards feltarbejde langs grænsehegnet er støttet af Statens Kunstfond. 

Jacob Kirkegaard: Membrane (2), 2020  

Jacob Kirkegaard: Membrane (1), 2020  

Jacob Kirkegaard's recording of Membrane, 2020