S01

Torben Ulrich

Spaceplay, Skywriting

“Kan det tænkes anderledes? Kan det drømmes anderledes, udspille sig anderledes? Hvad formår legemer? Hvad formår vi, hvis vi undrer os intenst? Hvad kan der ske, hvis vi åbner os, intenst, for en anden bevægelse, andre bevægelser, som vi hverken kender eller behersker, end ikke drømmer om at beherske?”

– Torben Ulrich, 2018

I de sidste år af sit lange liv arbejdede idrætslegenden og multikunstneren Torben Ulrich (1928-2023) fortrinsvis på to projekter. Det ene var en serie computerbearbejdede billeder (prints) i samarbejde med hustruen Molly Martin med titlen “Spaceplay, Skywriting” (2021-2022). Det andet var mammutbogen Still in Play – Torben Ulrichs malerier, en monografi om den billedkunst, som Ulrich så småt begyndte at eksperimentere med helt tilbage i 1971 og for alvor praktiserede fra 1980 og frem.

Torben Ulrichs billedkunst – fortrinsvis blæk på rispapir – havde afsæt i hans livslange virke i idrætten og dermed i hans kropslige erfaringer. Men samtidig var der en direkte forbindelse mellem billedernes udtryk og ophavsmandens intellektuelle, teoretiske og filosofiske tankeverden, en verden, der var mangefacetteret og konstant under ombrydning og udvidelse, men som dog havde en kerne i en mangeårig buddhistisk praksis.

Metoden var for så vidt enkel: Farvemarinerede idrætsremedier – bold, sjippetov, net m.m. – blev i en både styret og improvisatorisk proces bragt til at afsætte spor på det hvide lærred/rispapir. Men implikationerne var nærmest uendelige, og i årenes løb opbyggede Ulrich en fortsat knopskydende kosmologi omkring sine billeder, som tillige var i dialog med hans øvrige kunstneriske udfoldelser, herunder hans eksperimenterende og essayistiske film, hans musikalske samarbejdsprojekter og hans digtlignende tekster kaldet Songlines.

I Galleri Tom Christoffersen har vi flere gange før sat fokus på Torben Ulrichs kunst, først og fremmest i gruppeudstillingen Great Gifts of Chance (2015) og soloudstillingen Værens Rum, Spillets Mærker (2018). Og med den aktuelle Still in Play ser vi frem til at vise endnu en facet af den nyligt afdøde legendes banebrydende og fascinerende virke – samtidig med at vi præsenterer den bog af samme titel, som har været under forberedelse i næsten fem år.

S02  

S04