Gunnar Aagaard Andersen: UDEN TITEL, 1951, olie på lærred, 46h x 61w cm

Gunnar Aagaard Andersen

22.10 - 13.11.2021

Opening: 22.10.2021 - 17-19

Det er en stor glæde, at kunne præsentere galleriets første separatudstilling med værker af Gunnar Aagaard Andersen (1919-1982).

Gunnar Aagaard Andersen var en multikunstner, der sprængte alle de sædvanlige kategorier inden for billedkunsten. Gennem fire årtier var Gunnar Aagaard Andersen ikke blot toneangivende indenfor konkret billedkunst, hans virke spændte imponerende bredt; fra maleri og skulptur over happenings til scenografi, møbeldesign, tekstiler og arkitektur:  

Om nogen var Aagaard Andersen med til at åbne for billedkunstens udvidede felt – et begreb, som introduceres gennem de kunstneriske manifestationer, der først og fremmest så dagens lys i 1960’erne i den del af den internationale avantgardekunst, hvor fokus atter var på en sammensmeltning mellem naturvidenskaben og humanvidenskaben.” (Vibeke Petersen Gether: GAaA, Strandberg Publishing, 2016, s. 8)

I årene 1946-51 opholdt Gunnar Aagaard Andersen sig i Paris, hvor han via Galerie Denise René stiftede bekendtskab med en lang række banebrydende kunstnere som Victor Vasarely, Jean Dewasne og Alberto Magnelli, der alle arbejdede med det geometrisk-abstrakte maleri.  

I 1948 blev han medlem af kunstnergrupperingen Linien II, og i de følgende år fungerede han som et vigtigt bindeled mellem den franske og den danske kunstscene. I et konsekvent og konkret billedsprog eksperimenterede han med det non-figurative værks muligheder og udviklede ligeledes sit talent for grafisk design og formsprog:

Men Andersens elementbilleder, delingsskulpturer, rivebilleder og drivebilleder blev ikke bare vendepunktet i den konkrete kunsts historie. Han tog et større skridt end sine efterfølgere ind i universet af total billedenergi.” (Jens Jørgen Thorsen: Aagaard Andersen, thorsen + mollerup, 1985, s. 33). 

Galleri Tom Christoffersen har tidligere vist udstillinger med kunstnere i og omkring Linien II, heriblandt Albert Mertz, Richard Winther og Ib Geertsen. Med Gunnar Aagaard Andersen realiseres et stort ønske og tilføjes endnu et kapitel.  

Gunnar Aagaard Andersen (1919-1982) arbejdede som billedkunstner, arkitekt, grafiker, designer, scenograf og komponist. Han var fra slutningen af 1940’erne til begyndelsen af 1950’erne medlem af kunstnergruppen Linien II. I samme periode opholdt han sig i Paris. Han var professor ved Kunstakademiet i København fra 1972-82 og modtog Eckersberg og Thorvaldsen Medaillen. Hans værker findes i en lang række offentlige og private samlinger, herunder Museum of Modern Art, New York, Statens Museum for Kunst, ARoS Aarhus Kunstmuseum, Kunstmuseum Brandts, Esbjerg Kunstmuseum, Trapholt, KØS Museum for kunst i det offentlige rum, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Sorø Kunstmuseum, Museum Jorn, HEART Herning Museum Of Contemporary Art, Fuglsang Kunstmuseum, Munkeruphus m.fl. 

Gunnar Aagaard Andersen: UDEN TITEL, 1949, olie på lærred, 46h x 61w cm  

Gunnar Aagaard Andersen: RIVNING OG FOLDNING, 1967, olie på lærred, 130h x 97w cm  

Gunnar Aagaard Andersen: UDEN TITEL, 1950, olie på lærred, 61h x 46w cm