Drømmegavlen, Valby

2015 October

- Taget fra: http://www.kunst.dk/kunstomraader/billedkunst/nyheder/ny-droemmegavl-i-valby/

”Jeg drømmer om at flytte til Mars”, ”Jeg drømmer om plads til fantasifuldhed”, ”Jeg drømmer om en kongepuddel”. Sådan lyder nogle af de 117 drømme, der i store bogstaver er udstanset i aluminiumsplader på gavlen ved Boligforeningen Gadekærvej i Valby.

Værket ændrer sig i løbet af døgnet. Om dagen skaber sollysets styrke og hældning på gavlen et skyggespil, som udfordringer læsningen af teksten. Om aftenen og natten står hele værket klart frem, fordi alle bogstaver bliver oplyst diskret indefra.

Kunst i hverdagen

Forfatter Morten Søndergaards idé til værket er udsprunget af den norske digter Olaf Bulls betragtning om, at kunst er det, som kan få os til at se naboens husgavl for første gang:

”Med det mener han, at kunst kan få os til at se det velkendte og dagligdags for første gang. Det er i det almindelige, vi finder os selv, det er i vores hjem, at vi lever og drømmer.”  

”Det har været afsindigt spændende at følge, hvordan Morten Søndergaard har føjet endnu en facet til sit alsidige kunstneriske virke ved at lave et værk i så stor skala. Jeg synes, det er smukt, at beboernes drømme bliver draget ind i det særlige Søndergaardske aftryk, og jeg er sikker på, at det er et værk, der vil komme til at glæde mange i meget lang tid,” siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen, som er formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur. 

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur har udpeget Morten Søndergaard til opgaven og støtter projektet økonomisk sammen med Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst. 

Stærkt samarbejde

Morten Stræde, formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst, peger også på, at den kunstneriske idé og det stærke samarbejde mellem forfatter, beboere, byggefaglige rådgivere, kommunen og Statens Kunst går op i en højere enhed i Morten Søndergaards Drømmegavl. 

”Der er ofte komplekst og krævende at gennemføre et kunstprojekt i det offentlige rum, fordi det involverer mange forskellige fagligheder og interesser. Resultatet i Gl Valby er et godt eksempel på, at det er alle anstrengelserne værd. Vi har fået skabt et kunstværk af høj kvalitet, som giver mening for de mennesker, der har værket inde på livet i dagligdagen.”

Og blandt beboerne er der stor glæde over Drømmegavlen. 

”Jeg kan slet ikke få armene ned. Gennem årene har jeg altid fået at vide – ”nå, det er jer, der bor i Valbys grimmeste ejendom.” Nu er bygningen renoveret til ukendelighed, og kunstværket er prikken over i’et. Nu kan vi være stolte over at bo her. Der er jo gennemført flere kunstprojekter i Valby gennem de seneste par år, men jeg synes nu, at vores er det flotteste. Det er genialt,” siger Villy Brejning, formand for beboerforeningen Gadekærvej.

Fakta

Værket er blevet til i samarbejde mellem forfatteren, beboerne og Rambøll, som har stået for renoveringen af det almene boligbyggeri. 

Projektet er finansieret af Områdefornyelsen Gl. Valby, Domea og Statens Kunstfond. Rambøll og Enemærke & Petersen har som rådgiver og entreprenør på renoveringsprojektet sikret økonomi til, at værket bliver belyst med LED lys.

Værket er et af tre kunstgavlsprojekter i Valby, som er iværksat af Områdefornyelsen Gl. Valby og støttet af Statens Kunstfond. Søren Ulrik Thomsens neondigt ”Regn søvn blå kys” er monteret højt oppe på gavlen til Valby Andelsboligforening ved Herman Bang Plads ud mod Valby Langgade Station. Det sidste værk, Eva Tinds ”Asta Nielsen”, forventes indviet i efteråret 2015. Værket bliver installeret på gavlen, der ejes af Andelsboligforeningen A/B Sønder Fasanvej 96-98/Valby Langgade 44a+b.

Drømmegavlen (1), 2015, Iron, 600 sq.f

Drømmegavlen, 2015, Iron, 600 sq.f