Wiedewelt 1731, The garden of the Royal Library, Copenhagen

1999 January

Gennem ni år har Mogens Møller arbejdet med det gådefulde søjleagtige monument af kobber og bronze med titlen "Til Johannes Wiedewelt 1731". Det udtrykker bl.a. respekt for Møllers kollega og forgænger, og markeringen af kunstnerens fødselsår, og undladelsen af at nævne året, da han udåndede 71 år senere, hentyder til Wiedewelts fortsatte og nærværende indflydelse på kunst, der bliver til i dag.

Skulpturen er 8,5 meter høj, og er en gave fra Ny Carlsbergfondet til Det Kongelige Bibliotek. Bibliotekshaven ejes af staten og plejes af Slots- og Ejendomsstyrelsen. Mogens Møller har skabt en søjle, der i virkeligheden bestå af flere kegler, smalle kræmmerhuse, der skærer hinanden, og den kvadratiske base og kapitælen, der bærer to modstillede kegler, der virker som kar, der åbner sig, er placeret med to centimeters forskydning. Sammen med andre træk betyder det, at skulpturen ændrer sig undervejs, når man går en tur omkring bassinet, der har fået ny granitkant. Der er sløjfet blomsterbede, og anlagt en grusbelagt plads omkring bassinet, der er blevet umiddelbart tilgængeligt.

Vandkunsten er intervalstyret, så det hver time spinger med forskellig styrke, og det er spillet mellem kraftige kaskader vira regnende dryppende vand og forstøvninger som Mogens Møller giver videre til oasens brugere. 

Wiedewelt 1731, 1999, Copper, bronze, granite, , H: 9,5 m , The garden of the Royal Library, Copenhagen